Caps Lock αντί του Alt+Shift για εναλλαγή πληκτρολογίου (Windows)

ENGLISH SUMMARY. A how-to in Greek on how to define Caps Lock as an alternative Alt+Shift to switch keyboard layouts in Windows. It is done in three steps: (1) install AutoHotkey; (2) make a file with the extension AHK, paste the one-line code into it, and run it; (3) drop a link to this file into the Startup folder, so that it starts automatically with Windows.

Γιατί

Το Alt+Shift δεν είναι ο τελειότερος συνδυασμός γι’ αυτούς που αλλάζουν συχνά διάταξη πληκτρολογίου, π.χ. μεταξύ Ελληνικών/Γαλλικών/Αγγλικών/Γερμανικών κλπ. Αναγκάζει το αριστερό χέρι να φύγει από τη θέση του και να πάρει μια αφύσικη, δύσκολη στάση.

Ένας πολύ καλύτερος τρόπος εναλλαγής είναι με απλό χτύπημα του Caps Lock. — Και γιατί να επιλέξει κανείς το Caps Lock και όχι κάτι άλλο για να εναλλάσσει διάταξη πληκτρολογίου; θα ρωτήσει ίσως κάποιος. Οι λόγοι είναι πολλοί και όλοι συνηγορούν υπέρ της καταλληλότητας του Caps Lock γι’ αυτή τη δουλειά:

  • Για να αξιοποιήσει ένα πλήκτρο που πιάνει τσάμπα χώρο. Σχεδόν κανείς δεν το χρειάζεται για τη δουλειά για την οποία φτιάχτηκε.
  • Διότι είναι ένα πλήκτρο και όχι δύο!
  • Διότι είναι στη βολικότερη δυνατή θέση: ακριβώς δίπλα στο μικρό δάκτυλο, το δε αριστερό χέρι δεν χρειάζεται να μετακινηθεί καθόλου από τη θέση του για να το πατήσει.
  • Διότι ακόμα και όταν το βάλουμε να κάνει κάτι άλλο, η αρχική λειτουργία του Caps Lock παραμένει προσιτή μέσω του συνδυασμού Shift+CapsLock.

Στο Linux είναι απλούστατο να ορίσουμε το Caps Lock για την εναλλαγή πληκτρολογίου. Τα Windows δυστυχώς δεν μας δίνουν αυτή τη δυνατότητα, αλλά είναι εύκολο να το κάνουμε μόνοι μας με τη βοήθεια του παντοδύναμου AutoHotkey.

Πώς

Τα βήματα είναι τρία.

Βήμα 1ο

Κατεβάστε το πρόγραμμα AutoHotkey και εγκαταστήστε το:

http://www.autohotkey.com/ http://www.autohotkey.com/download/

Το AutoHotkey είναι ένα πρόγραμμα ανοιχτού κώδικα (και δωρεάν) για αυτοματοποίηση και μακροεντολές στα Windows. Είναι πολύ ισχυρό και επίσης, παρόλο που η χρήση του απαιτεί τη σύνταξη εντολών με το χέρι, εύχρηστο για τον καθένα, αφού προσφέρει αναλυτική και ξεκάθαρα γραμμένη βοήθεια και τεκμηρίωση.

Βήμα 2ο

Ανοίξτε το Σημειωματάριο (Notepad) και επικολλήστε την παρακάτω γραμμή:

CapsLock::SendInput, {LAlt Down}{Shift}{LAlt Up}

Δώστε στο νέο αρχείο ένα όνομα με κατάληξη .ahk, π.χ., CapsLang.ahk, και αποθηκεύστε το κάπου, όπου σας βολεύει. (Προσοχή: μην αφήσετε το σημειωματάριο να δώσει κατάληξη TXT στο αρχείο!)

Εκτελέστε το αρχείο/σκριπτ με διπλό κλικ ή Έντερ. Αν πήγαν όλα καλά, και για όσο τρέχει το σκριπτ, ένα απλό χτύπημα του Caps Lock θα αρκεί για να αλλάξει η διάταξη του πληκτρολογίου. Επίσης, το σκριπτ δεν ακυρώνει το Alt+Shift, που εξακολουθεί να λειτουργεί και αυτό.

Αν θέλετε να τερματίσετε το σκριπτ, βρείτε το εικονίδιο του AutoHotkey στη γραμμή εργασιών (ένα πράσινο ορθογώνιο με ένα κεφαλαίο ήτα), κάντε πάνω του δεξί κλικ και επιλέξτε Exit.

Βήμα 3ο

Με τον παραπάνω τρόπο, πρέπει να εκτελούμε το αρχειάκι με το χέρι κάθε φορά που μπαίνουμε στα Windows. Αν θέλουμε να εκτελείται αυτόματα κατά την εκκίνηση των Windows, πρέπει να προστεθεί στην αυτόματη εκκίνηση. Ιδού πώς γίνεται -- ο τρόπος είναι πάνω-κάτω ίδιος για Windows XP και για Windows Vista:

Στο Έναρξη/Start, Εκτέλεση/Run (για XP) ή Έναρξη/Start, Αναζήτηση/Search (για Vista) γράψτε:

shell:startup

και χτυπήστε Έντερ. Θα ανοίξει ένα παράθυρο με τα περιεχόμενα του φακέλου Εκκίνηση (Startup).

Κάντε δεξί κλικ στο αρχειάκι/σκριπτ AHK που φτιάξατε, σύρτε το στο ανοιχτό παράθυρο και επιλέξτε να φτιαχτεί μια συντόμευση (shortcut).

Από δω και πέρα το αρχειάκι/σκριπτ θα εκτελείται αυτόματα κάθε φορά που ξεκινάνε τα Windows και θα έχετε δύο τρόπους να αλλάζετε διάταξη: LAlt+Shift και Caps Lock. Αν χρειαστείτε καμιά φορά την αρχική λειτουργία του Caps Lock, πατήστε το ενώ κρατάτε πατημένο το Shift.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *