Το Λεξικό Τριανταφυλλίδη στον Firefox! (Και στον Internet Explorer και σε άλλα προγράμματα!)

Το Λεξικό της κοινής νεοελληνικής ή Λεξικό Τριανταφυλλίδη είναι από τα κορυφαία λεξικά της νέας ελληνικής γλώσσας. Εδώ και λίγα χρόνια διατίθεται και σε ψηφιακή μορφή, δωρεάν προσβάσιμο στην ιστοσελίδα του Ηλεκτρονικού Κόμβου, όταν έτσι ένα από τα δύο καλά νεοελληνικά λεξικά για ηλ. υπολογιστή (μαζί με το Μείζον Ελληνικό Λεξικό). Για όσους χρησιμοποιούν λειτουργικό σύστημα Linux ή MacOS ήταν και παραμένει η μοναδική ποιοτική λύση, αφού η διαδικτυακή υλοποίησή του είναι συμβατή με όλα τα ΛΣ, αρκεί να έχουμε σύνδεση στο ίντερνετ.

Κάτι που μου έλειπε από στην πρώτη διαδικτυακή έκδοση του Τριανταφυλλίδη ήταν η δυνατότητα να ενσωματώσω την αναζήτησή του στον Mozilla Firefox, όπως κάνω με σάιτ που χρησιμοποιώ συχνά, π.χ. το Google. Πρόσφατα παρουσιάστηκε μια δεύτερη διαδικτυακή υλοποίηση που προσφέρει καί αυτή τη δυνατότητα.

Με την ευκαιρία, συναρμολόγησα ένα απλό πρόσθετο που με δυο κλικ ενσωματώνει την αναζήτηση του Λεξικού Τριανταφυλλίδη στον Firefox και στον Internet Explorer 7/8. Το παρουσιάζω μαζί με δύο ακόμη τρόπους να χρησιμοποιούμε απλά και εύκολα αυτό το ωραίο λεξικό.

Ρίξτε μια ματιά και στους τρεις τρόπους, να δείτε ποιος σας βολεύει περισσότερο. Προσωπικά τους χρησιμοποιώ και τους τρεις, ανάλογα με την περίσταση.

Τρόπος 1ος: με δυο κλικ

Για Firefox 2/3, Internet Explorer 7/8, Camino 1.6

Λεξικό Τριανταφυλλίδη: Κάντε κλικ για εγκατάσταση!

Αν θέλετε να επιθεωρήσετε το πρόσθετο πριν την εγκατάσταση, ιδού: http://op111.net/u/triantafyllides.xml (Δεν πρόκειται για πρόγραμμα. Μια απλή περιγραφή δέκα αράδων είναι, φτιαγμένη βάσει της προδιαγραφής OpenSearch.)

Μόλις κάνετε κλικ, θα ερωτηθείτε αν θέλετε να ενεργοποιηθεί η νέα μηχανή αναζήτησης. Αν πείτε ναι, είστε έτοιμοι: πληκτρολογήστε μια λέξη στο κουτάκι της αναζήτησης και χτυπήστε Έντερ. Διαφορετικά θα πρέπει να επιλέξετε πρώτα τη νέα μηχανή, όπως στην παρακάτω εικόνα, όπου η επιλογή είναι το Google, το δε Λεξικό Τριανταφυλλίδη, που μόλις το εγκατέστησα, βρίσκεται κάτω-κάτω:

Όποτε θέλετε να δείτε μια λέξη, βάλτε τον δρομέα στο κουτάκι (στον Firefox γίνεται στα γρήγορα με Ctrl+K), γράψτε τη λέξη και χτυπήστε Έντερ. Πιο απλά δεν γίνεται!

Τρόπος 2ος: με όρους-κλειδιά

Για Firefox, Opera, Safari (για Safari, βλ. παρακάτω τί χρειάζεται)

Ο δεύτερος τρόπος αξιοποιεί τα «keywords» («όρους-κλειδιά») του Firefox. Είναι μια βολική λύση που δουλεύει σχεδόν σε όλες τις μηχανές αναζήτησης, όχι μόνο στου Τριανταφυλλίδη. Η κύρια διαφορά εδώ είναι ότι δεν γράφουμε τις λέξεις στο κουτάκι της αναζήτησης αλλά στην γραμμή διευθύνσεων, αφού πρώτα γράψουμε ένα πρόθεμα της επιλογής μας, δηλ. τον όρο-κλειδί.

Πώς φτιάχνουμε ένα «keyword» για το Λεξικό Τριανταφυλλίδη στον Firefox...

Πάμε στη σελίδα του λεξικού:

http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/index.html

... κάνουμε δεξί κλικ μέσα στη φόρμα της αναζήτησης:

... από το μενού που προβάλλει διαλέγουμε Προσθέστε λέξη-κλειδί για την αναζήτηση... (στα αγγλικά: Add a Keyword for this Search...) και εμφανίζεται αυτό:

Ονομάζουμε τον νέο σελιδοδείκτη, ορίζουμε ένα βολικό keyword (για τον Τριανταφυλλίδη, ας πούμε, τρι ή σκέτο τ) και αποθηκεύουμε τον σελιδοδείκτη. (Εδώ τον ρίχνω σ’ έναν φάκελο που βάζω τους έξυπνους σελιδοδείκτες-keywords, αλλά δεν έχει σημασία πού θα βρίσκεται: από παντού την ίδια δουλειά κάνει.)

Είμαστε έτοιμοι! Για να δούμε μια λέξη, γράφουμε στη γραμμή διευθύνσεων τον όρο-κλειδί, έπειτα ένα διάστημα, τη λέξη και Έντερ. Π.χ., για να δούμε το «παρεμπιπτόντως», γράφουμε τρι παρεμπιπτόντως και χτυπάμε Έντερ.

Ο «όροι-κλειδιά» βολεύουν ιδιαίτερα αν χρησιμοποιούμε πολλές μηχανές αναζήτησης, αφού δεν χρειάζεται να αλλάζουμε συνέχεια στο κουτάκι της αναζήτησης: απλά πάμε στη γραμμή διευθύνσεων (γίνεται στα γρήγορα με Ctrl+L) και γράφουμε αυτό που θέλουμε μαζί με το πρόθεμα που έχουμε ορίσει. Π.χ., g για Google, y για Yahoo!, τρι ή τ για τον Τριανταφυλλίδη και πάει λέγοντας.

Τρόπος 3ος: το μενού του δεξιού κλικ

Για Firefox μόνο

Ο 3ος τρόπος βολεύει ιδιαίτερα για να κοιτάζουμε λέξεις όταν διαβάζουμε στο ίντερνετ. Τί χρειάζεται:

 1. Το πρόσθετο του 1ου τρόπου.
 2. Μία ωραία επέκταση του Firefox, το Context Search. Το Context Search επιτρέπει να σημαδεύουμε λέξεις ή φράσεις στον Firefox και να τις κοιτάζουμε στα γρήγορα σε μία από τις μηχανές αναζήτησης που έχουμε εγκατεστημένες.

Για την εγκατάσταση του Context Search, πηγαίνουμε εδώ:

https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/240/

... και πατάμε Add to Firefox (Προσθήκη στον Firefox). Ο Firefox θα ρωτήσει αν επιτρέπουμε την εγκατάσταση. Λέμε ναι, κάνουμε επανεκκίνηση τον Firefox για να ενεργοποιηθεί η επέκταση και είμαστε έτοιμοι.

Πώς χρησιμοποιούμε το Context Search:

 1. Σημαδεύουμε μια λέξη (ή φράση) στη σελίδα που είμαστε
 2. Κάνουμε δεξί κλικ για να εμφανιστεί το μενού
 3. Από το Search for ... επιλέγουμε τη μηχανή αναζήτησης που θέλουμε
 4. Ανοίγει αυτόματα μια νέα καρτέλα (tab) με το αποτέλεσμα της αναζήτησης!

Δυο λόγια για προγράμματα εκτός Firefox

Ο Firefox είναι ξεχωριστό πρόγραμμα: την ευελιξία του και την επεκτασιμότητά του δεν τα βρίσκουμε παντού. Ωστόσο, σχεδόν σε όλα τα άλλα πρόγραμματα πλοήγησης γίνεται να ενσωματώσουμε την αναζήτηση του Τριανταφυλλίδη με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Πώς έχει η κατάσταση:

Camino
Υποστηρίζει την 1η μέθοδο, οπότε ξεμπερδεύουμε με δυο κλικ. Υποστηρίζει και την 2η (λέξεις-κλειδιά) αλλά θέλει λίγη δουλειά με το χέρι (βλ. συνδέσμους στο τέλος).
Internet Explorer 7 & 8
Υποστηρίζει τον 1o τρόπο. Η εγκατάσταση γίνεται όπως στον Firefox. Η έκδ. 6 δεν υποστηρίζει τίποτα. Αναβαθμίστε στην έκδ.  7/8 ή, καλύτερα, βάλτε Firefox! http://www.mozilla.com/firefox/all.html
Konqueror 3
Απ’ όσο ξέρω, δεν υποστηρίζει τον 1ο τρόπο. Υποστηρίζει τον 2ο, τις λέξεις-κλειδιά, αλλά θέλει λίγη δουλειά με το χέρι.
Opera
Δεν υποστηρίζει ακόμα (έκδ. 9.51) τον 1ο τρόπο. Υποστηρίζει τον 2ο, τις λέξεις-κλειδιά: τις ορίζουμε όπως στον Firefox. (Τον τρίτο τρόπο δεν ξέρω αν τον υποστηρίζει.)
Safari
Δεν υποστηρίζει τίποτα. Υπάρχουν ωστόσο πρόσθετα που επιτρέπουν να χρησιμοποιούμε λέξεις-κλειδιά καί στον Σαφάρι. Ένα καλό και δωρεάν είναι το Keywurl: http://purefiction.net/keywurl/

Δυο λόγια για τη χρήση του λεξικού

Στην ιστοσελίδα του λεξικού Τριανταφυλλίδη έχει αναλυτική βοήθεια, χρήσιμη αν ενδιαφερόμαστε για σύνθετες αναζητήσεις. Εδώ λοιπόν θα περιοριστώ σε 4 σύντομες παρατηρήσεις:

 • Δεν έχει σημασία αν γράφουμε πεζά ή κεφαλαία ή αν βάζουμε σωστά τόνους ή διαλυτικά. Για να δούμε, π.χ., τί σημαίνει φαΐ, μπορούμε να γράψουμε απλά φαι.
 • Επιτρέπεται η χρήση μπαλαντέρ (αστερίσκων), καί από τη φόρμα της σελίδας καί με τους δύο πρώτους τρόπους. Π.χ., αν δώσουμε *πόθε*, βγαίνει το «απόθεμα», η «τοποθεσία», η «υπόθεση», το «πόθεν έσχες» και πάει λέγοντας. Πρόκειται για πολύ χρήσιμη δυνατότητα σε κάποιες περιπτώσεις.
 • Στην αναζήτηση με τους δύο πρώτους τρόπους απουσιάζει μια ωραία ευκολία που προσφέρει η ιστοσελίδα, οι υποδείξεις. (Τεχνικά, η προβολή υποδείξεων είναι δυνατή στον 1ο τρόπο, αρκεί να συνεργάζεται η ιστοσελίδα. Για την ώρα δεν το έχω κοιτάξει.)

 • Μια άλλη ωραία ευκολία που προσφέρει η σελίδα του Λεξικού Τριανταφυλλίδη είναι το καλάθι λέξεων, όπου μπορούμε να ρίχνουμε λήμματα ώστε, π.χ., να τα δούμε μετά όλα μαζί ή να τα εκτυπώσουμε.

Αυτά τα λίγα για το ωραίο Λεξικό Τριανταφυλλίδη! Για σχόλια, υποδείξεις, απορίες ή οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να αφήσετε ένα σχόλιο ή να στείλετε μήνυμα από την σελίδα επικοινωνίας.

Σύνδεσμοι

greek-language.gr
Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας
greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides
Το Λεξικό της κοινής νεοελληνικής (Λεξικό Τριανταφυλλίδη) στο Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας
komvos.edu.gr/dictionaries/dictonline/DictOnLineTri.htm
Η έτερη online υλοποίηση του Λεξικού Τριανταφυλλίδη. Εδώ δεν είναι εύκολο να ενσωματώσουμε την αναζήτηση στον Firefox ή σε άλλους πλοηγούς
mozilla.com/firefox
Firefox: το καλύτερο πρόγραμμα για σερφάρισμα!
addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/240
Η επέκταση Context Search, για να χρησιμοποιούμε τον 3ο τρόπο στον Firefox
opera.com
Όπερα
purefiction.net/keywurl
Keywurl: δωρεάν πρόσθετο για λέξεις-κλειδιά στον Σαφάρι
caminobrowser.org/documentation/bookmarks
Κάτω-κάτω στη σελίδα εξηγεί πώς προσθέτουμε λέξεις-κλειδιά στον Camino
opensearch.org
Η προδιαγραφή βάσει της οποίας έφτιαξα το πρόσθετο για το Λεξικό Τριανταφυλλίδη. Προς το παρόν (Αυγουστος 2008) το OpenSearch υποστηρίζεται από τον Firefox (έκδ. 2 και πάνω), τον Internet Explorer (έκδ. 7 και πάνω) και τον Camino (έκδ. 1.6 και πάνω)

Σημειώσεις

Το εικονίδιο του προσθέτου το έφτιαξα (το έκοψα, για την ακρίβεια) από το λογότυπο του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, αυθαιρέτως. Ελπίζω να μην έχουν αντίρρηση οι καλοί άνθρωποι του ΚΕΓ. :-)

Οι εικόνες είναι από Firefox 3.0.1 σε Λίνουξ (Ubuntu 8.04.1).

Comments (11)

 1. webaholic says:

  Πολύ χρήσιμο το ποστ.

  Να προσθέσω ότι το Apple Safari μπορεί να κάνει ότι και το Firefox χρησιμοποιώντας το δωρεάν plugin του David Watanabe που λέγεται Inquisitor. Το plugin αυτό προσφέρει αυξημένες δυνατότητες στο ενσωματωμένο στο Safari keyword search και ανάμεσα στα άλλα είναι δυνατόν να προσθέσουμε και άλλες μηχανές αναζήτησης εκτός του Google.

  Συγκεκριμένα για να προσθέσουμε την αναζήτηση στο Νεοελληνικό λεξικό πρέπει, μετά την εγκατάσταση του Inquisitor να πάμε στα Preferences του Safari και να επιλέξουμε το tab του inquisitor. Εκεί θα κάνουμε check στο Display links to additional search engines και μετά πατάμε το κουμπί Edit sites. Ανοίγει ένα παράθυρο μέσα από το οποίο μπορούμε να προσθέσουμε τις μηχανές αναζήτησης που θέλουμε (υπάρχουν κάποιες έτοιμες προτεινόμενες). Για το Νεοελληνικό λεξικό πρέπει να βάλουμε στο πεδίο URL το ακόλουθο
  http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?lq=%@

  Αυτό είναι όλο.

 2. sunlioness says:

  Συγχαρητήρια!

  Το κείμενο ήταν αναλυτικότατο και μου έσωσε πολύ χρόνο εξηγήσεων σε άτομα που τους ενδιαφέρει το λεξικό αλλά δεν “το κατέχουν” όσον αφορά τους υπολογιστές.

 3. demetris says:

  @webaholic

  Ευχαριστώ για τις οδηγίες! Τώρα είναι πιο πλήρες το άρθρο.

  @sunlioness

  Eυχαριστώ!

  Έτσι είναι: καμιά φορά εκείνοι που ενδιαφέρονται για τέτοια πράγματα δεν τα κατέχουν καλά τα κομπιουτερικά, ενώ οι άλλοι που τα κατέχουν δεν ενδιαφέρονται για τέτοια πράγματα. :-)

  Είναι κρίμα να έχουμε τέτοιο λεξικό σε εύχρηστη ψηφιοποίηση και να μην το χρησιμοποιεί περισσότερος κόσμος.

 4. daskalakos says:

  Η Πύλη για την Ελληνική Γλώσσα πλέον προσφέρει αναζήτηση σε όλα τα λεξικά, π.χ. Τριανταφυλλίδη και Γεωργακά.

  Είναι εύκολο να τροποποιηθεί το xml ώστε να κάνει την παράλληλη αναζήτηση και όχι μόνο στο λεξικό Τριανταφυλλίδη;

  Οι άνθρωποι της Πύλης, άραγε, γιατί δεν προσφέρουν αυτή τη δυνατότητα απ’ το υπέροχο -κατά τ’ άλλα- site τους;

 5. demetris says:

  Δασκαλάκο, ναι, είναι εύκολο. (Από μια ματιά που έριξα, είναι το ίδιο ακριβώς πράμα, απλώς αλλάζει το URL). Θα το κοιτάξω την επόμενη βδομάδα και θα προσθέσω και ένα πρόσθετο για παράλληλη αναζήτηση.

 6. n2j3 says:

  αναρωτιέμαι αν κάτι αντίστοιχο του inline google definitions ειναι δυνατό να γίνει με το λεξικό του Τριανταφυλλίδη. Θα ήταν το καλύτερο εργαλείο με διαφορά.

  ref. https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/2083/

 7. demetris says:

  @n2j3

  Ωραία επέκταση αυτή! Δεν την ήξερα.

  Έριξα μια ματιά αλλά δεν ξέρω αν το ίδιο κόλπο θα δουλεύει και με τον Τριανταφυλλίδη. Χρειαζόμαστε κάποιον που ξέρει από JavaScript και από επεκτάσεις Firefox. :-)

 8. Nomad says:

  κι εγώ είμαι άσχετη με υπολογιστές και θα σας ήμουν ευγνώμων αν μπορούσατε να μου απαντήσετε στο εξής: επειδη δουλεύω συχνά κείμενα, χωρίς να έχω ταυτόχρονα σύνδεση στο διαδίκτυο, θα μπορούσα να εγκαταστήσω τον Τριανταφυλλίδη δωρεάν;

  ευχαριστώ ούτως ή άλλως,

  nomad

 9. demetris says:

  Να είσαι καλά, nomad.

  Δυστυχώς, όχι. Ο Τριανταφυλλίδης δεν γίνεται να εγκατασταθεί για χρήση χωρίς σύνδεση. (Ωραία θα ήταν να το είχαμε κι αυτό!)

 10. Elina says:

  Nomad, μπορείς να εγκαταστήσεις το Μείζον Ελληνικό Λεξικό. Ελαφρύτατο, εύχρηστο και εξίσου καλό! Το χρησιμοποιώ εδώ και χρόνια. Μπορείς να το κατεβάσεις, και μετά να το εγκαταστήσεις, από εδώ: http://vandhmotiko.blogspot.gr/2010/10/blog-post_6005.html

 11. irene says:

  Γεια!
  Δυστυχώς ο πρώτος τρόπος δεν μου δουλεύει σε firefox 29.0 (gia ubuntu). πατάω το λινκ κ δεν γίνεται τίποτα
  Είδα ότι σε άλλα λεξικά απλα πηγαίνω στη σελίδα και μου βγάζει δεξιά add xxx to search engines?. Σε chrome το βλεπει ως μηχανή αναζήτησης. Ο firefox… το χαβά του!
  Έχεις καμια ιδέα; Ηταν φοβερό εργαλείο.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *